A Világirodalom Remekei

“Szerintem olyan a jó könyv, hogy miután elolvastam, azt szeretném, hogy az író iszonyú jó haverom legyen, akit csak úgy bármikor felhívhatok.”
(J.D.Salinger: Zabhegyező)

konyvek

A Világirodalom Remekei sorozatot az Európa Könyvkiadó 1963-ban indította útjára, s hónapról hónapra rendszeresen megjelent az előfizetési felhívásban előre meghirdetett kötet. Évi 12 mű, egészvászon kötésben, kötetenként 26 Ft-os áron (a ’70-es évekről beszélünk), lássuk csak, az átlagkereset akkor 2500 Forint körül lehetett. Voltak, akik a kanapé színéhez vették, voltak, akik el is olvasták, vannak, akik megörökölték és akik potom 100 Ft/db áron a bolhapiacok rongyos pokrócain árulják. Antikváriumokban egyébként kicsit drágábban, 600-700 Ft-okért juthatsz hozzá. Én személy szerint ha egy bizonyos könyvet keresek, általában először ebben a kiadásban kérdezek rá. Ezzel nem a gyűjtők szubkultúráját akarom erősíteni, mindössze nem ismerek ennél értékállóbb, strapabíróbb kiadást. (Na nem mintha én dobálnám a könyveim, Isten ments!) Sajnos azt tapasztalom, hogy mostanában mintha a kiadók a könyvkötőkkel karöltve próbálnák bojkottálni az ízléses és időtálló könyvek kiadását. Persze lehet, hogy az e-bookok világában ez már nem is fontos. S hogy hány része van a sorozatnak? Ezt ma már szinte lehetetlen kideríteni, pedig elhihetitek, nem keveset kutattam. Az Európa Kiadó sem tud pontos információval szolgálni, de olyan 250-260 kötetről beszélgetünk. Erre a bájos kis felhívásra pedig abban a könyvben bukkantam rá, amit épp olvasok:

”Kedves Olvasónk! Kérjük, fogadják bizalommal sorozatunk harmadik folyamát, újítsák meg illetve jelentsék be előfizetési szándékukat a helyi könyvesboltban, vagy az üzemi bizományosnál.”

Szerző: Schwartz Orsi (2013)

Reklámok

2 című bejegyzés “A Világirodalom Remekei” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s